Aquest any, rècord històric de participants en la manifestació de l’Orgull de Barcelona
El Pride Barcelona 2024 ha destacat per la seva intensa agenda de visibilitat, amb activitats socials i culturals que han tingut lloc des del 28 de juny fins al 16 de juliol. Abril Zamora, més coneguda per haver estat professora a l’última edició d’OT, va donar el tret de sortida amb el pregó oficial el dijous 18 de juliol. Aquesta edició ha estat marcada per una participació massiva a la manifestació de l’Orgull, establint un rècord històric de més de 200.000 participants que han omplert els carrers de la ciutat.
La setmana Pride ha inclòs una sèrie d’esdeveniments destacats del dimecres 17 al diumenge 21 de juliol, culminant amb tres dies consecutius de concerts per primera vegada, tenint com a escenari principal el passeig Lluís Companys i com a secundari la plaça Catalunya. Entre els artistes destacats hi ha hagut talents locals com The Tyets i Sofia Coll, així com estrelles internacionals com Tokischa, Villano Antillano i Jessie J.
El divendres va ser marcat per l’incident de Microsoft, que va afectar directament artistes com Ruth Lorenzo, qui va patir un retard de vol de 7 hores. Pel que fa a l’esdeveniment, va patir un endarreriment en la programació de fins a 45 minuts. Tot i això, el fandom va poder gaudir de les actuacions previstes de Sofía Martín i Tokischa, entre d’altres.
Actuació de Tokischa, divendres 19 de juliol al passeig Lluís Companys
La manifestació del dissabte va assolir un rècord històric amb més de 200.000 participants, incloent-hi una cinquantena de carrosses i 63 grups i entitats, que van iniciar el recorregut cap a les 18:00 hores a la plaça Universitat i van culminar al passeig Lluís Companys. Inicialment, el canvi de recorregut va generar algunes reticències, però finalment ha estat ben rebut pel públic, com es reflecteix a les xarxes socials. La lectura del manifest per part de diverses entitats socials es va dur a terme al final de la manifestació, centrant-se a la reivindicació de l’educació sexoafectiva i de gènere a les escoles i destacant la necessitat d’implementar el decret 175, amb la crida a l’opinió pública: “Interpel·lem l’opinió pública perquè incloguin en la seva agenda un canvi en l’educació de Catalunya”.
El dissabte també es va poder gaudir de l’actuació del guanyador d’Eurovisió d’aquest any, Nemo, que va allargar la seva cançó fins a 10 minuts. No obstant això, el públic es va queixar a les xarxes socials per un incident de missgender de l’artista no binari. A més, el públic va poder gaudir de l’actuació de Nebulossa, que ha representat a Espanya a la gran final d’Eurovisió 2024 amb la cançó ‘Zorra’. Jessie J, l’artista darrere dels èxits mundials com ‘Bang Bang’, ‘Domino’ i ‘Prige Tag’, va revolucionar el passeig Lluís Companys, interrompent fins i tot el seu concert per assegurar-se que un fan estava bé. A més, va treure a ballar a Àlvaro Mayo, que va cantar una de les seves cançons, ‘I Want Love’, a l’acadèmia d’OT.
Actuació de Jessie J, dissabte 20 de juliol al passeig Lluís Companys
El diumenge, durant l’actuació de la Drag Queen Pupi Poisson, hi va haver un error al visualizer, on es va escriure ‘Possion’ en comptes de ‘Poisson’. L’artista s’ho va prendre amb humor, al·legant que a l’actuació va ser-hi una poció màgica per Instagram. Belén Aguilera va tancar l’edició amb una menció exclusiva sobre la sortida de la versió mix d’estudi de ‘Hijo de la Luna x Vértigo’ aquest divendres 26 de juliol a les 00:00 hores. Va sorprendre al públic cantant ‘T’estimo’ a cappella i celebrant l’aniversari de dues persones del seu equip amb una interpretació de ‘Cumpleaños Feliz’.
Visualizer, captura de la història d’Instagram de Pupi Poisson
Tot i l’èxit de l’esdeveniment, hi va haver problemes tècnics els tres dies, amb les pantalles parpellejant i el micròfon de mà fallant cada parell d’hores. També s’han registrat nombroses queixes a les xarxes socials pels preus elevats de les begudes, especialment de les cerveses. A més, molts joves s’han queixat per la repetició en bucle de ‘We Are Family’ de Sister Sledge, l’himne d’aquesta edició. Tot i això, Pride Barcelona 2024 ha estat una celebració significativa per la ciutat. Ha fet créixer significativament el turisme, amb una forta crida a la millora de l’educació sexual i de gènere.