en ,

Els 110 esplais d’Esplac han agrupat 4.832 infants i 1.388 monis en activitats d’estiu

Comença un nou curs i amb això, els esplais finalitzen les seves activitats d’estiu. Entre campaments, colònies i rutes, els esplais laics han dedicat l’estiu a la creació d’activitats per a infants i joves d’arreu de Catalunya. A banda, s’han dut a terme un total de 7 cursos residencials i semi residencials que han permès a monitores i monitors formar-se per obtenir les titulacions de monitor/a de lleure i director/a de lleure. 

Les activitats dels esplais: campaments, colònies i rutes 

Els esplais ja comencen a preparar el curs després d’un estiu que finalitza amb vora de 200 activitats d’estiu, entre campaments, colònies i rutes. Un total de 78 esplais d’Esplais Catalans (Esplac) han realitzat activitats de lleure durant els mesos de juliol, agost i setembre. Les activitats d’estiu són el moment en què joves i infants es retroben, alhora que fan jocs, gimcanes i activitats, claus per a una educació popular i vivencial. Durant els dies en què es duen a terme campaments, colònies i rutes, s’aconsegueix una transmissió de valors a partir d’un eix o centre d’interès, fomentant així la transformació social a través de les activitats d’estiu.

Durant els mesos de calor, els campaments han estat l’activitat més triada pels esplais, amb un total de 75 campaments arreu del territori, seguits de les colònies i rutes, amb xifres de 52 i 51activitats respectivament. A més, alguns esplais han optat per activitats defora el territori, amb un total de 8 activitats internacionals i la participació de 10 esplais a la Common Ground, una acampada internacional organitzada per l’IFM-SEI on han participat 211persones d’Esplac, de les quals 175 eren infants i joves i 38 monitores i monitors. La Common Ground ha comptat amb uns 3.000 infants, joves i monis de diferents parts del món i s’ha realitzat a Kelmarsh Hall, Regne Unit.

La majoria d’infants i joves dels esplais destaquen que el que més els agrada de passar l’estiu amb l’esplai és la confiança entre infants i monitores i monitors, sortir de la ciutat per fer activitats a la natura o allunyar-se de la sobre connexió i les xarxes socials que impregnen el seu dia a dia. 

Monitores i monitors en formació!

L’estiu també ha conclòs amb la formació de160 monitores i monitors en els cursos residencials de l’Escola Lliure el Sol. Aquests cursos, que tenen una durada de 14 dies, són també un espai de convivència. L’aposta dels cursos residencials es basa en un aprenentatge no exclusiu quant a formacions, sinó d’una manera vivencial que connecta els esplais d’Esplac, fent xarxa i creant vincles que enforteixen l’associació i el moviment dels esplais laics a Catalunya. Enguany, s’han realitzat 7 cursos durant les dues quinzenes d’agost i encara segueixen en peu alguns semi residencials durant el setembre, on persones voluntàries vinculades al món de l’esplai s’han pogut formar en diferents àrees com el feminisme, la participació, eines organitzatives o la justícia global, entre d’altres.

Aquests cursos residencials, organitzats en col·laboració amb l’Escola Lliure el Sol, permeten a les voluntàries endinsar-se en el món de l’educació en el lleure, així com l’obtenció de les titulacions per exercir de monitor/a i director/a. A més, són imprescindibles als esplais per fomentar un bon relleu als esplais i adquirir la formació necessària per acomplir la tasca educativa del projecte.

Sobre Esplais Catalans

Esplais Catalans – Esplac és l’Associació d’esplais laica i progressista de Catalunya. Treballa, des del voluntariat, per a la transformació social, en base als drets dels infants i mitjançant l’educació popular. Actualment el formen 110 esplais distribuïts en unes 70 poblacions catalanes, amb més de 2.000 monitores i monitors, i 7.800infants.

Més informació a la nostra pàgina web o a les galeries d’Instagram

Joan Liaño estrena la seva primera cançó: “mai”

Vespres de Jazz al Lluïsos d'Horta el 17 de setembre