en ,

La Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) convoca els PREMIS ATENEUS 2023 amb novetats rellevants

Últims dies per presentar candidatures als premis que destaquen l’associacionisme cultural

El termini per presentar les candidatures als PREMIS ATENEUS 2023 de la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) s’acosta a la seva fi, amb data límit el proper 16 d’octubre. Aquesta edició, la 33ª, ve carregada de canvis i novetats, amb la principal d’elles sent el canvi de nom i concepte del Premi Jove, que ara rep el títol de PREMI JOVE. MEMORIAL RICARD JULIÀ i amplia l’espectre de projectes que es poden presentar.

Aquest nou premi, dirigit a iniciatives organitzades per grups de joves d’entre 16 i 30 anys, es presenta amb dues modalitats: “Jove, proposa!”, per a activitats a realitzar durant el 2024, i “Temps lliure i valors”, per a activitats ja realitzades que comptin amb un projecte educatiu no formal que potenciï valors socials. Cada modalitat constarà d’un 1r premi de 2.000 € més guardó i un 2n premi de 1.000 € més diploma.

Els joves participants no estan obligats a ser socis d’un ateneu, però les candidatures han de ser presentades per un ateneu federat que doni suport al grup de joves. El jurat tindrà en compte aspectes com la singularitat del projecte, la proposta de continuïtat, el potencial transformador i la transversalitat de la proposta.

El nou títol d’aquesta categoria respon a la voluntat de reconèixer la tasca de Ricard Julià, pel seu paper destacat en l’associacionisme juvenil català. Julià va ser el tresorer de la FAC i del Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià fins a la seva mort al març passat, així com el primer president del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i el secretari general dels Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya. A més, va ser l’impulsor de la creació del Carnet Jove i de la Taula de Joves de Catalunya, TUJUCA (actualment, XANASCAT), i va estar implicat en altres projectes juvenils importants.

Una altra novetat és l’ampliació de projectes guardonats en la categoria TREBALL EN XARXA, que passa d’un a tres premis (de 2.000 €, 1.000 € i 500 €, respectivament) devido al gran nombre de projectes interessants rebuts en les darreres edicions. En aquesta categoria, es reconeixeran aquelles iniciatives que s’han realitzat entre l’1 de setembre de 2022 i el 30 de setembre de 2023, organitzades conjuntament per ateneus federats amb altres entitats de tot Catalunya que potenciïn l’associacionisme.

Les altres dues categories dels PREMIS ATENEUS en les quals poden participar els ateneus són: COMUNICACIÓ ASSOCIATIVA i CREATIVITAT ARTÍSTICA. Els guanyadors d’aquestes dues categories rebran el mateix premi que els de TREBALL EN XARXA.

Finalment, es lliurarà el PREMI HONORÍFIC fora de competició, amb l’objectiu de reconèixer l’aportació d’entitats, institucions o persones relacionades amb l’associacionisme cultural català.

La gala de lliurament dels premis tindrà lloc al desembre, i el jurat estarà format per tres persones vinculades al món associatiu cultural català.

Més informació i presentació de candidatures a: premis.ateneus.cat

Pánico en la Sala 324

Xarxa de Mat #256 09/10/2023