en ,

El Centre de les Arts Lliures de Barcelona Presenta la Temporada 23/24: Un Espai per a l’Experimentació i la Creació

El Centre de les Arts Lliures de Barcelona ha presentat amb entusiasme la seva temporada 2023/2024, confirmant el seu paper com a epicentre d’innovació i experimentació artística a la ciutat catalana. Amb una programació que abraça les arts escèniques, les arts visuals, el pensament i l’art sonor, aquesta nova temporada promet una immersió captivadora en el món de la creació artística.

Explorant l’Equilibri entre la Memòria i la Contemporaneïtat La temporada està construïda al voltant de quatre pilars fonamentals: la interacció entre la memòria i la contemporaneïtat, l’experimentació com a peça clau de les propostes, la convergència de diversos llenguatges artístics i un ferm suport a la creació emergent. Aquests principis s’alineen perfectament amb l’esperit de Joan Brossa, el poeta que inspira aquest centre i que sempre va buscar desafiar les normes establertes.

Arts en Viu La programació d’arts en viu és la joia de la corona d’aquesta temporada, amb propostes que exploren la hibridació i la innovació en el món artístic. La majoria dels projectes són produccions pròpies, molts d’ells seleccionats mitjançant convocatòries de suport a la creació. Artistes com Mariona Naudin, Maria Palma, Lalínea, Magda Puyo, Ada Vilaró, Andrés Corchero, Roberto G. Alonso, Josep Maria Miró, Carla Rovira, La Santíssima Trinidad, Les Antonietes, Dúo Fàcil i La Trup seran presents a l’escenari, assegurant una temporada plena de vitalitat i diversitat artística.

Arts Visuals Una de les novetats d’aquesta temporada és l’inauguració d’un espai permanent dedicat a l’obra del poeta Joan Brossa. L’exposició titulada “Joan Brossa. La sensació mental d’una felicitat completa,” comissariada per Anna Llopis, col·loca la fascinació en el centre de tota creació poètica. Aquesta exposició estableix un diàleg amb “Other trash: stop theatre,” una exposició col·lectiva comissariada per Salva G. Ojeda, Max Azemar i Luca Calderó, fruit de la col·laboració amb la Sala d’Art Jove. Al llarg de tota la temporada, també es podran veure les instal·lacions de les tres guanyadores de la convocatòria “PostBrossa.”

Art Sonor: Primavera Santos El centre reafirma el seu compromís amb l’art sonor a través de la celebració de la “Primavera Santos,” un cicle integral dedicat al creador Carles Santos. Aquesta proposta inclourà una exposició que explora les connexions entre Santos i les generacions passades i futures, així com una variada programació d’activitats que van des de la poesia sonora fins a l’experimentació musical.

Pensament La voluntat del centre de generar diàleg i pensament es manifesta plenament a través d’activitats paral·leles com la “Ràdio Ralet-Ralet,” presentada per Cinc Cèntims, i propostes de cocreació i col·laboració amb altres entitats, com els festivals de performance i relectures performàtiques “ARTEfACTE” i el festival “TRO.”

Educació i Mediació Enguany, Juana Dolores és la responsable de crear una instal·lació videopoètica amb els alumnes de tercer d’ESO de l’Institut-Escola L’Eixample de Barcelona dins del programa “En Residència.” Aquest projecte consolida el compromís de la Brossa amb la mediació, una àrea que es manté i s’amplia amb l’oferta d’activitats educatives centrades en Joan Brossa i projectes de col·laboració amb creadors.

Suport a la Creació Com a fàbrica de creació, el Centre de les Arts Lliures ofereix una àmplia gamma de projectes i programes de suport a la creació. Moltes de les propostes que es presentaran aquesta temporada són fruit d’aquestes convocatòries. Al començament de la temporada, es comunicaran els seleccionats de la segona residència d’investigació a l’arxiu Joan Brossa i dels Ajuts Hermann Bonnín de projectes escènics, mentre que al llarg de l’any s’anunciaran diferents convocatòries d’investigació, creació, producció i publicació amb un pressupost total de 83.000 €.

La Imatge Gràfica de la Temporada La imatge gràfica d’enguany, dissenyada per Marian Vélez i seleccionada mitjançant una convocatòria pública, porta el lema “Pinta! Retalla! Enganxa!” Aquesta imatge busca convidar el públic a adoptar una mirada juganera sense ser ingènua. Aquesta proposta visual reflexa el desig del centre d’encoratjar l’auditori a sorprendre’s, meravellar-se i jugar, tot mantenint una dosi saludable d’ironia per no acceptar res a la primera. Aquestes directrius de joc situen el centre com un lloc de resistència i generació d’una proposta singular en un context caracteritzat per la uniformitat.

Amb la seva temporada 2023/2024, el Centre de les Arts Lliures de Barcelona es consolida com un espai cultural essencial per a la creació i experimentació artística, continuant el llegat del poeta Joan Brossa i oferint al públic una finestra única cap a les expressions artístiques més innovadores i provocatives de la nostra època.

“THE ROCKY HORROR SHOW”: Un Musical Mític Celebra el seu 50è Aniversari a Barcelona

L’Art de la Intel·ligència Artificial: Fonograma Jornades 2023